top of page
Пошук
  • Фото автораНаталія Марасіна

Які перевірки дозволили під час війни?


З 16.04.2022 р. набрав чинності Закон №2173, який, зокрема, регулює питання перевірок органами ДПС цін та ціноутворення, розширює повноваження КМУ, а також встановлює особливості дій у разі втрати первинної документації у зоні бойових дій.

Під час дії воєнного стану податкові органи мають право на проведення таких податкових перевірок:


Фактичні перевірки


Першочергово фактичні перевірки проводяться за скаргами громадян щодо відмови суб’єктами господарювання у розрахунках платіжною карткою, незастосування РРО при розрахунках за продаж підакцизної продукції; продажу алкоголю, у разі його заборони місцевою владою під час війни.


Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні, податкові органи здійснюють державний контроль (нагляд) та спостереження у сфері ціноутворення відповідно до Закону України про ціни та ціноутворення з урахуванням особливостей, установлених пп. 69.27 підрозділу 10 розділу XX ПКУ. Ідеться про розширення повноважень податкових органів. контроль шляхом проведення фактичних перевірок за наявності хоча б однієї з таких підстав:

  • отримання у встановленому законодавством порядку від державних органів або органів місцевого самоврядування інформації, що свідчить про можливі порушення платником податків законодавства про ціни та ціноутворення;

  • отримання письмового звернення покупця (споживача), оформленого відповідно до закону, про порушення платником податків установленого порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Представникам бізнесу рекомендують зважати, що з’явилася нова підстава для фактичних перевірок — «незабезпечення можливості проведення розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів».

Нагадаємо, що податківці не попереджають платників про фактичні перевірки. Узагалі фактична перевірка не має тривати більше ніж 10 діб. Але керівник ДПС (його заступник або уповноважена особа) може подовжити її строк не більш як на 5 діб.


Камеральні перевірки суми бюджетного відшкодування

Декларацій або уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких платник подав заяву про повернення суми бюджетного відшкодування і показники яких сформував на підставі податкових накладних та/або розрахунків коригування, складених і зареєстрованих у Єдиному реєстрі податкових накладних, та/або митних декларацій.

Але за винятком товарів (продукції), визначених у підпунктах ПК: 215.3.1 — спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво; 215.3.2 — тютюнові вироби, тютюн та його промислові замінники; 215.3.2 — сигарети та цигарки, сигарили; 215.3.3-1 — рідини, що використовуються в електронних сигаретах.

Таку камеральну перевірку податкової декларації або уточнюючого розрахунку податківці можуть провести протягом 90 календарних днів після останнього дня граничного строку їх подання, а якщо документи подали пізніше, — за днем фактичного подання.


Камеральні перевірки податкових декларацій платників єдиного податку 4 групи.


Камеральних перевірок з інших питань, у т. ч. поданих податкових декларацій з усіх податків і зборів та податкових декларацій з ПДВ, що їх сформували з іншими показниками (задеклароване позитивне, від’ємне значення податкових зобов’язань з ПДВ та бюджетне відшкодування, визначене за інших умов), податківці не проводять, а розпочаті перевірки зупиняють.


Чи штрафують за порушення


Якщо податківці виявлять порушення законодавства за результатами вищезгаданих перевірок, застосують до платників фінансову відповідальність. Вимоги законодавства щодо мораторію на застосування штрафних санкцій на період дії воєнного стану у такому разі не застосовують. Так само не застосовують звільнення від фінансової відповідальності за вчинення діяння (дії або бездіяльності) внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажору).



Comments


bottom of page